I vårt allt mer nätverksinriktade näringsliv och samhälle har förtroende blivit en valuta som du bygger framgångsrika företag eller organisationer med. Förtroende skapas med ett ärligt uppsåt och öppenhet. Sedan är det upp till kunderna eller mottagarna att bedöma dina gärningar.

I Sverige använder 26 procent av svenskarna sociala medier en genomsnittlig dag enligt Nordicoms Mediebarometer. En mycket stor andel av svenskarna kan berätta för alla sina vänner och bekanta om företag som gjort något bra eller dåligt via Facebook, Twitter, recensioner, forum, kommentarer eller bloggar. Sedan lyfter Google upp informationen för alla att se.

För tre år sedan drog Victor Dahlborg på Pricerunner i gång certifieringen Trygg E-handel där en utomstående aktör skulle granska att anslutna e-handlare var seriösa. Tanken att en utomstående aktör ska kvalitetssäkra e-handlare som ansluter sig till Trygg E-handel var ett bra initiativ som både skyddar kunderna och får e-handeln att växa då det ökar tryggheten för kunderna. När sedan Pricerunner lämnade över Trygg E-handel till den gamla postorderföreningen Svensk Distanshandel så kändes det logiskt och bra.

När jag 2008 startade min yogabutik Miguru var det självklart att gå med även om jag hade en del synpunkter på några av kraven som Trygg E-handel ställer på e-handlarna. Sedan har jag alltid rekommenderat e-handlare att gå med i Trygg E-handel.

Under hösten har Svensk Distanshandel förfelat hela idén med Trygg E-handel. Det känns som Trygg E-handel allt mer existerar för sin egen skull. Jag blev irriterad när Trygg E-handel skickade ut krav på att jag skulle skapa särskilda undersidor på min nätbutik där jag ska skriva långa texter om Trygg E-handel och länka till dem.

Hela upplägget handlade om att jag i min butik ska lägga tid och utrymme på att marknadsföra Trygg E-handel. När jag senare meddelade Trygg E-handel att jag lämnar certifieringen förklarade Johan Frykendahl på Trygg E-handel att särskilda sökoptimerade undersidor om Trygg E-handel inte var ett krav utan en möjlighet. Då började jag vackla trots att jag redan tagit bort Trygg E-handelsloggan från min butik.

Men kort där efter får jag ett utskick från Trygg E-handel att jag kan köpa rabatterad Spotify-reklam genom Trygg E-handel. För mig är det helt förkastligt att ett certifieringsinstitut agerar reklamsäljare åt en av de större reklamplattformarna på nätet. Hur ska kunder och e-handlare kunna lita på en certifiering som mer verkar handla om att skapa intäkter åt Trygg E-handel än att värna kundernas trygghet.

Idag går det att bygga förtroende genom att vara ett schysst företag och att vara närvarande på de viktigaste sociala plattformarna på nätet. Jag tror mer på det än en certifiering inte längre bryr sig hur den tjänar pengar.