Fundera på ditt digitala liv för tio år sedan. Där kan du hitta kartan för ditt digitala liv tio år fram i tiden.

”Idag ska Apple återuppfinna telefonen”.
– Steve Jobs

Den 9 januari 2007 lanserade Apple iPhonen. Ingen produkt sedan PC:n har haft en större påverkan på användarnas liv. iPhonen var långt ifrån den första smartmobilen, men dess användarvänliga gränssnitt lämnade konkurrenterna långt efter sig och konkurrenterna har först nu börjar komma ifatt i fråga om användarvänlighet.

Samma år 2007 var den virtuella världen Second Life rubrikmaterial i en medievärld som ännu inte knäckts av Google och Facebook. Second Life, som idag mest handlar om porr, fick till och med Malmö Stad att öppna ett medborgarkontor hos Second Life för den facila kostnaden av 1,2 miljoner kronor.

Treåringen Facebook fick samma år kritik för sitt nya annonssystem Beacon som registrerade användarnas beteenden även när de besökte någon av de 60 partnersajter som ingick i annonsnätverket. Känns det igen idag?

Sedan hoppar vi tio år fram till idag och ytterligare tio år in i framtiden. Tio år fram i tiden är en lång tid när det gäller teknologi. Om tio år kommer vi främst att prata med smartklockor och intelligenta högtalare. Mobilen använder vi mest när vi ska se på film eller kanske beställa något som är för komplext för att låta algoritmer automatiskt beställa till oss. Vi talar med i princip alla apparater vi har i hemmet och på jobbet.

När vi handlar gör vi det från Amazon som vid denna tidpunkt har 50 procent av alla e-handel i Sverige. Vilket är ganska mycket i kronor och ören med tanke på att e-handeln då står för 30 procent av all detaljhandel. Vi låter Amazons Artificiella Intelligens köpa det mesta av våra förbrukningsvaror eftersom det är enklast så. Kanske du ägnar tid att hitta vintage-klockor på Amazons marknadsplats, men all mat köper vi automatiskt via Amazon som 2019 köpte upp en stor del av ICA:s butiker.

Facebook är den infrastruktur som det mesta av våra digitala liv pulserar runt – vid sidan om Amazon. Facebook vet mer om oss än någonsin din partner eller mamma gör. De användare som direktsänder sitt liv via sina smartklockor får särskilda förmåner av Facebook. Det mest populära avlönas direkt av Facebook, medan vanliga människor gör det för fritt wi-fi och tv-serier.

YouTube är Alphabets största verksamhet, eftersom Googles sökmotor stagnerat när folk slutade använda textsök och mer förlitar sig på personaliserade flöden. Världens största sökmotor är kinesiska Baidu och den vanligaste betaltjänsten är WeChat.

Men det finns en växande skara refuseniks som byggt upp egna affärer, fritt från Amazons algoritmer. De har också skapat egna sociala nätverk på darknet med hjälp av open source-verktyg. Där delar de gärna med sig av sina prylar och instruktioner om hur man kan hindra Facebook från att registrera varje steg du tar. Refusniks känns igen att de alltid bär gör-det-själv wearablen Orwell som inte lämnar några digitala spår efter sig. Deras andliga ledare är den åldrande Microsoftgrundaren Bill Gates som gjort excel-arket till en symbol för motstånd.