Internet kommer att vara det största reklamsegmentet under 2011 enligt Institutet för reklam- och mediestatistik. Investeringarna i internetreklam börjar närma sig nivån på användandet av internet. Men frågan är vilket internet vi ska annonsera på i framtiden och hur?

Den gamla medievärlden brottas med en verklighet där användarna hellre hänger på Facebook och googlar än bläddrar i papperstidningar. Specialpress är de som klarat omställningen till en digital reklammarknad sämst eftersom de inte lyckas uppfinna nya reklamprodukter som fungerar på nätet. Gammelmedia tjänar inte lika mycket pengar på sina webbsajter som på sina papperstidningar.

Samtidigt dör digitala pionjärer som Lunarstorm och Playahead sotdöden för att de inte hunnit förändra sig tillräckligt snabbt. Det är inte lätt att hänga med på en marknad som uppfinner sig själv varje år.

Vi ser hur internet kommer in i mobilen och på tv-n. Möjligheten att hos Svt.se följa fotbolls-vm på nätet via flera kameror samtidigt visar på möjligheterna. Musiktjänsten Spotify via tv-n är ytterligare ett bevis på att allting blandas samman och blir något nytt. När vi sedan tar emot tv-signalerna via bredbandskabeln är möjligheterna obegränsade när det gäller interaktivitet oavsett om vi ser på tv, lyssnar på radio eller surfar.

De företag som lyckas hålla ihop sin digitala identitet i allt fler digitala kanaler och kan utvärdera all marknadsföring är de som har framtiden för sig. Det gäller att ha koll på alla nyckeltal. Vilken konverteringsgrad har du på din söktrafik, Facebooktrafik och bannerkampanjer? Kan du räkna hem ytterligare en mobil applikation? Hur mycket energi ska ni lägga på Facebook?

När de flesta inte ens lärt sig gå i den nya digitala verkligheten krävs det att de ska kunna analysera beteenden och nyckeltal de inte har en aning om vad de betyder.

Vi vet att internet kommer att vara det största reklamsegmentet under 2011. Det är kanske dags att bygga upp djup kunskap inom digital marknadsföring? Annars kommer mer vetgiriga aktörer springa om er.

Älska internet eller dö.