En ny logik kring hur vi hanterar kunder på webben finns i Kina. I den skoningslösa konkurrensen online i Kina handlar det allt mer om att hålla kvar besökarna genom spel och belöningar än att slussa kunden fram till avslut. Frågan är om det kommer att fungera likadant i det strömlinjeformade Västvärlden?

I Kina utmanar nya sociala marknadsplatser som Pinduoduo hur vi ser på näthandel. När Västvärlden optimerar för högsta konvertering genom smidiga och snabba köpresor handlar social commerce i Kina om att hålla kvar kunden så länge det går med spelupplägg och förtjänade rabatter genom delning med vänner.

Designmässigt är det ofta en chock för en svensk att besöka en kinesisk marknadsplats, eftersom den mer liknar ett galet tivoli och kasino än en seriös butik. För en kinesisk konsument måste en svensk nätbutik kännas urtråkig och tömd på allt liv. I Kina premieras en klistrig webb som håller kvar konsumenterna så länge det bara går. I Väst berömmer vi oss när ett köp sker smidigt och blixtsnabbt.

På Sveriges största e-handelskonferens D Congress i Göteborg var temat Kina i förra veckan och huvudscenen fylldes med artiga kinesiska entreprenörer som kändes väldigt långt ifrån den galna värld som den kinesiska webben representerar.

Vi har egentligen aldrig upplevt social shopping i Sverige. Begreppet har bubblat upp mellan varven, men det har aldrig blivit något mer än influencer marketing. Vägen till framgång i Västvärlden handlar om att skapa bra varumärken och produkter för att sedan göra köpprocessen så smidig och snabb – gärna via varumärkets egen nätbutik.  Relationer byggs separat från köpprocessen på sociala medier.

I Kina utmanas nu e-handelsgiganterna Alibaba och JD.com av den tre år gamla gruppshopping-appen Pinduoduo där kunderna förtjänar kraftiga rabatter genom att exempelvis få sina vänner att köpa samma produkt.

På marknadsplatsen Pinduoduo handlar det mer om att hålla kvar användaren så länge som möjligt genom spelliknande upplägg och belöningar än att få till ett snabbt avslut. Den bästa rabatten får du bara om du lyckas locka dina vänner att köpa samma produkt eller om du ansluter dig till någon okänd som försöker få till en grupprabatt. På tre år har Pinduodu blivit den tredje populäraste shopping-appen med 230 miljoner aktiva månatliga användare och en omsättning på 30 miljarder dollar.

Pinduoduo är integrerad med den kinesiska chatt-appen Wechat. Att kalla WeChat för en chattapp är att förminska den. WeChat är snarare ett mobilt operativsystem för kommunikation, spel, handel, bokningar och betalningar. WeChatt har visat vägen för framtidens mobila betalningar.

Jacob Lovén som driver podden Den digitala draken menar att kinesiska e-handel ligger många år före Västvärlden. Jag är inte säker på att det går att jämföra Väst med Kina på det sättet. Men det är uppenbart att den kinesiska näthandeln fungerar annorlunda än i Väst.