Trettio år efter att .com-domänen introducerades kan vem som helst med 185 000 dollar på fickan kan köpa sig en alldeles egen toppdomän – till nytta för ingen och till besvär för många.

Redan när möjligheten att köpa en egen generisk toppdomän introducerades av organisationen ICANN för tre år kom kritiken. De nya domänerna riskerade att bli ett tillhåll för spammare och domänskojare. Idag finns 587 nya generiska toppdomäner (gTLD) och ytterligare 795 är på väg genom systemet. Själva har jag köpte jag en .yoga-domän mest på skoj och även .guru fick mig att ta fram kreditkortet.

Trots att Google själva köpte toppdomänen .app för 25 miljoner dollar har de varit tydliga med att de nya toppdomänerna inte ger några fördelar i sökresultatet. I det mobila söket kommer dessutom Google att sluta att visa själva url-en och istället visa namnet på sajten. Sökoptimeringsanalysföretaget Moz avråder till och med från att köpa några andra generiska toppdomäner än .com – alla andra signalerar spam och låg kvalitet.

Ett digitalt företag med globala ambitioner måste köpa många landsdomäner. Nu tvingas de dessutom köpa hundratals generiska domäner för att försäkra sig att ingen annan använder dem. Ingen vill att deras varumärke ska finnas på toppdomänen .sucks.

Tanken med de nya toppdomänerna var att företag skulle kunna få tillgång till bättre domännamn. Men det är tveksamt om någon av de hundratals nya toppdomäner gör något annat än förvirrar användarna. Själv skulle jag tveka om att klicka mig vidare till en sajt med en obskyr generisk toppdomän. Därför tror jag också att den svenska löshårsbutiken Rapunzel gjorde rätt när de nyligen köpte Rapunzel.com för 1,25 miljoner konor.

De nya domänerna måste vara himmelriket för domänskojare. Ett vanligt sätt att lura företagare att köpa domäner skyhögt över marknadspriset är att i ett telefonsamtal berätta att exempelvis ett porrföretag vill köpa företagets adress under en annan toppdomän, exempelvis www.foretag.net. Nu kan de dessutom sälja ytterligare 587 toppdomäner till okunniga företagare.

Företag bör kartlägga sitt behov av domäner innan domänskojaren ringer. Kortfattat tycker jag att alla företag ska köpa .se-domänen och .com-domänen om de finns tillgängliga, gärna i flera olika varianter. I Sverige har fortfarande .nu-domänen en viss status och jag tycker gott man kan säkra upp med .net och .org också. Sedan bör man köpa landsdomäner på alla marknader man kan tänkas sälja till i framtiden. Här krävs det dyra ombud om du exempelvis vill köpa .no och .fi om du inte har dotterbolag i de länderna.

Att ha koll sina domäner är en hygienfaktor i dagens digitaliserade värld. Ungefär som att ha hemförsäkring. Gör din hemläxa innan domänskojaren ringer.