Chefredaktören för Wired, Chris Anderson, försöker upprepa sin tidigare succé The long tail, med boken Free där han diskuterar hur vi kan tjäna pengar på att ge bort något gratis. Gratis var en självklarhet i internets barndom och min egen generation som var med under pionjäråren har fortfarande svårt för att betala för innehåll på nätet. De som kom efter oss har ofta en större betalvilja för exempelvis ringsignaler och annat innehåll som kan piffa upp deras digitala krypin på något community.

Ett par gånger i månaden blir jag uppringd av någon som vill att jag ska hålla ett föredrag om internetmarknadsföring, sociala medier eller e-handel. Första frågan är ofta om jag vill ha något betalt. Ett företag från Växjö passade när de förstått att jag inte var beredd att åka till Småland för att föreläsa gratis. En webbyrå erbjöd mig ett par öl i betalning. Ge apan en banan så blir han kul!

När jag för två månader sedan lanserade nyhetsbrevet E-handelstrender.se lyfte en del bloggare på ögonbrynen när jag tog ordentligt betalt för digitalt innehåll. Det är lätt att glömma att ingenting är gratis. Lika lite som mobiltelefonen i annonsen kostar 1 krona är gratisföreläsaren gratis eller Jajja Magazine gratis. Gratisföreläsaren kommer att pitcha sitt företag istället för att upplysa publiken. Genom att exponera era ögon för reklamen här bredvid betalar ni för detta nyhetsbrev.

Visst är gratiskulturen kul, men den hindrar också nya bra tjänster som verkligen kunde förenkla våra arbeten eller privatliv. Det är dags att börja betala.