När svenskar handlar på nätet utomlands sker det i stor utsträckning från marknadsplatser som AliExpress, eBay och Amazon.

Marknadsplatser är fortfarande små i Sverige. Men när vi handlar från utlandet sker det vanligen från någon av de dominerande marknadsplatserna i världen.

Amazons dominans i Tyskland är större än på någon annan Europeisk marknad. Faktum är att Amazon.de har en högre räckvidd bland internetanvändare (72 procent) än Amazon har i USA (69 procent), enligt GlobalWebIndex.

Svenska marknadsplatser som Fyndiq och CDON Marketplace växer kraftigt, men tillsammans med Tradera har de fortfarande en mycket liten del av e-handeln i Sverige. Utgår vi från Postnords siffror att konsumenthandeln på nätet omsatte 50 miljarder kronor förra året, tog tidigare nämnda marknadsplatser tillsammans ungefär 1,5 procent av svensk e-handel. I USA uppskattas Amazon stå för 41 procent av e-handelsmarknaden, enligt analytikerna Slice Intelligence.

När svenskar i allt större utsträckning börjar handla utomlands upptäcker de stora och trygga marknadsplatser. 21 procent av e-handelskunderna hade i snitt varje månad handlat från utlandet under Q2 2016, enligt E-handelsbarometern. Och då handlar de i stor utsträckning från marknadsplatser.

Rankar vi e-butiker efter antal svenska besökare hittar vi Amazon.com. eBay.com, AliExpress och Zalando bland topp fem, enligt analystjänsten Alexa.com. Alla är marknadsplatser och utländska. Med andra ord gillar svenskarna att besöka utländska marknadsplatser i större utsträckning än svenska nätbutiker. Marknadsplatsernas framgång i USA och på de stora europeiska marknaderna får konsekvenser.

Marknadsplatsen Zalando, som helt lokalanpassat sin svenska sajt, är mycket framgångsrika i Sverige. Många svenska modehandlare som tidigare vuxit och tjänat pengar har idag problem med både tillväxt och lönsamhet i Zalandos kölvatten. Allt tyder på att marknadsplatser kommer att bli viktiga även i Sverige.