Att prata om digital marknadsföring blir mer och mer missvisande. Idag är internet så tätt sammantvinnat med den vanliga världen att distinktionen börjar bli meningslös. De finns de som hävdar att all marknadsföring är digital.

Köpinpulsen kanske kommer från ett forum, tv-reklam eller en bilaga i dagstidningen. Ändå börjar kunden ofta sitt köp med några sökningar i Google, för att hoppa vidare till en prisjämförartjänst som slussar vidare henne till ett par nätbutiker. Men efter att skrivit ut en karta hos Eniro knallar hon ändå ner till OnOff vid Globen i Stockholm för att äntligen köpa sin hårddiskvideo.

Är köpet e-handel? Ska köpet spåras tillbaka till OnOffs synlighet i Google eller Pricerunner eller ska den tjocka bilagan i dagstidningen ta åt sig äran?

För varje dollar av e-handel så drev internet 3,45 dollar försäljning i vanliga butiker förra året i USA, enligt tidningen E-markers. Relationen är säkert liknande i Sverige.

E-marketer pratar om precisionsshoppare som utnyttjar alla till buds stående medel för research inför köpet. Men om köpet sedan genomförs på webben eller i vanlig butik är en fråga om tycke och smak, tid och pengar.

Den som arbetar med både marknadsföring behöver ordentliga modeller och verktyg för att verkligen kunna utvärdera sin marknadsföring. Annars är det inte säkert att reklampengarna hamnar där de gör mest nytta.

Själv köper jag nästan allt på nätet. Det är närmast en principfråga för mig.