Mobiltelefonen är sannolikt den innovation som förändrat flest människors vardagsliv de senaste trettio åren.

Det finns knappt en farmor kvar i Sverige som inte brottas med de för små knapparna på mobilen och i tredje världen hoppar miljontals människor över steget med fast telefoni.

Tack vare prispressen har användarna i Sverige fördubblat sin mobiltelefonerande de två senaste åren, enligt Post och telestyrelsen. Nästa steg är mobilt surf. Numera använder 39 procent av mobilanvändarna mobil data. Och under 2006 ökade datatrafiken i våra mobiltelefoner med 237 procent.

I USA, som ligger efter Sverige ifråga om mobilanvändande, beräknar Emarketer att mobila sponsrade länkar kommer att omsätta 4,8 miljarder kronor år 2011, eller 15 procent av hela den mobila annonsmarknaden i USA. Google testar också en Adsense-tjänst för mobilsajter.

Därför går det inte längre att ignorera mobiltelefonerna vid internetkampanjer. Svenska erfarenheter visar en hög klickfrekvens för annonser i mobiltelefoner. Surfandet på mobilen är mer handlingsinriktad. Dessutom är mobilanvändaren villigare att betala för tjänster än den som sitter framför datorn och vill ha allting gratis. Vad erbjuder ditt företag som kan vara intressant för människor som tar sig besväret att söka på Internet via mobilen?

Glöm inte mobilen när ni planerar framtidens reklamkampanjer. Men börja från grunden och skapa mobilanpassade hemsidor som sökmotoroptimeras med mobilanvändarna i fokus. Framtiden är mobil och sökbar.