Snart kommer svenskarna få uppleva röststyrt internet fullt ut. Tekniken Google Duplex, som gör det möjligt att låta virtuella assistenter ringa samtal åt dig, är så bra att vi kommer glömma bort att vi pratar med maskiner.

På den viktiga utvecklarkonferensen Google I/O spelades en 51 sekunder lång ljudfil upp från när den virtuella assistenten Google Assistant ringer upp en restaurang och bokar ett bord. Googles arbete med artificiella intelligens, maskininlärning och förmåga att förstå naturligt språk, har kommit så långt att Google Assistent nu klarar konversationer där människan i den andra ändan kan bryta det förväntade svarsmönstret och ändå förstår maskinen.

Enkla förbättringar som ett ”hmm” i konversationen gör det svårt att förstå att det är en maskin som pratar. Det var först efter att ha hört konversationerna med Google Assistant som jag verkligen förstod hur stort det röststyrda internet kommer att bli. Den revolterade artificiella intelligensen från science fiction-filmen 2001 – ett rymdäventyr från 1968 känns inte långt borta.

Google Assistant är så långt bort från stolpiga telefonsvarstjänster man kan komma. Vi kommer aldrig längre kunna vara säkra på att den uppringande människan är en maskin eller människa. Google betonar att Google Duplex, som är tekniken bakom förmågan att ringa upp och konversera med människor, är ett experiment som först kommer att släppas för ett mindre antal användare till sommaren. Techgiganten vill inte ramla ner i samma hål som Facebook gjort tillsammans med Cambridge Analytica. Och Google har efter presentationen meddelat att de kommer att varna den svarande människan att hen pratar med en maskin.

På samma konferens meddelade Google att de innan årets slut kommer att börja sälja de interaktiva högtalarna Google Home och Google Home Mini i Sverige. Det innebär att vi kommer att börja kunna konversera på svenska med Google Assistant. När det gäller tal till text så har det fungerat utmärkt länge, men nu öppnar sig möjligheterna att faktiskt konversera med Google på svenska.

Naturligt språk är mycket komplext och Google Duplex handlar om den avgränsade förmågan att ringa upp ett företag och boka en tid. Varje avvikelse från den uppgiften ökar komplexiteten. Även människor missförstår varandra ständigt eftersom två människor med olika erfarenheter kan se på en situation på olika sätt. Men Google Duplex är ett viktigt steg mot ett helt röststyrt internet.