Google spärrar möjligheterna att använda YouTubes app på två av Amazons prylar. Samtidigt kritiserar Google Amazon för att inte sälja Google-prylar.

Amazon är den aktör som är det främsta hotet mot Googles affärsmodell att sälja sökannonser. I USA startar produktsökningar i dubbelt så stor utsträckning hos Amazon (29 procent) än på en sökmotor (15 procent), enligt undersökningen 2017 UPS Pulse of the Online Shopper Study. Amazon leder också racet mot ett röststyrt internet med sina smarta högtalare som Amazon Echo. Röstgränssnittet är ett stort hot mot Googles affärsmodell eftersom det är svårt att tänka sig massor av sökannonser i ett röststyrt internet till skillnad mot textsök där upp till 16 annonser kan presenteras samtidigt.

Därför är det inte så konstigt att den underliggande konflikten nu blossat upp i ett öppet bråk där Google använder sin populära tjänst YouTube som vapen mot Amazon.

”Amazon säljer inte Googleprodukter som Chromecast och Google Home, gör inte heller sin videotjänst Prime Video tillgänglig för Google Cast-användare och förra månaden slutade de att sälja några av vårt systerföretag Nests senaste produkter”, skriver Google i ett uttalande.

På grund av detta kommer inte YouTube att stödja Amazons Echo Show och Fire TV, men Google hoppas att de båda giganterna ska komma överens.

Läs mer: https://www.reuters.com/article/us-amazon-com-tech-alphabet/google-pulls-youtube-from-amazon-devices-escalating-spat-idUSKBN1DZ37O