Att aktivt arbeta med att skapa inlänkning till sin sajt är oerhört viktigt för att öka sin status i Google.

Google har i höst kritiserat försäljning av länkar och ett stort antal sajter som säljer länkar tappade i Pagerank – ett mått på vilken status ger Google en sajt. Det framkom under sökmarknadsförings- konferensen Search Marketing Expo i Stockholm den 31 oktober.

Googles allt strängare syn på länkförsäljning var ett ständigt debattämne bland de internationella sökoptimerarna på Search Marketing Expo i Stockholm. Googles Matt Cutts har bekräftat att förändringarna handlar om att straffa sajter som säljer länkar. Rand Fishkin, från seofirman Seomoz, har sett att 3,8 procent av de drygt 38 000 domäner de mäter har tappat i Pagerank. Paradoxalt har sajterna som tappat i Pagerank inte förlorat i söktrafik.

– Det är Google som knackar oss på axeln och säger. Hey, vi vet vad du håller på med, sade Rand Fishkin under en debatt på SMX i Stockholm.

En uppfattning bland sökoptimerare på SMX var att Google kommer att vara försiktig med att straffa de som köper och säljer länkar eftersom det är själva grundidén i Googles egen affärsmodell.