Google lanserar webbläsaren Google Chrome som är byggd från grunden med dagens tunga webbapplikationer och multimediefunktioner i åtanke.

– Eftersom vi spenderar så mycket tid på nätet så började vi fundera på hur en webbläsare skulle bli om vi byggde den från noll på de bästa elementen som finns där ute. Vi insåg att webben har utvecklats från att i huvudsak bestå av text till handla om tunga, interaktiva applikationer. Därför måste vi tänka helt nytt. Vi behövde inte bara en webbläsare utan en modern plattform för webbsidor och applikationer, och det var det vi byggde, skriver Sundar Pichai, produktchef på Google i Googles officiella blogg.

Google Chrome bygger delvis på Firefox och Apples webkit. Dessutom har Google utvecklat en egen javaskriptmotor, V8, som kommer att snabba upp surfandet.

Google har naturligtivs utformat sin webbläsare att fungera stabilt och säkert med företagets egna webbtjänster som Google Docs och Gmail. Om Google Chrome slår igenom på bred front minskar användarnas behov av operativsystem som Windows. Webbläsaren blir det enda operativsystem som användarna behöver – det är åtminstone vad Google hoppas på.

Läs mer på googleblog.blogspot.com