Google gick från hacker-ful design till tjänster som konkurrerar med Apple i snygghet. Orsaken bakom designskiftet heter Google Material Guidelines.

Googles tidiga tjänster var fula som stryk med tydliga drag av hemma-hack. Förklaringen är att Google är ett ingenjörsdrivet företag där alla resurser normalt läggs på att förfina algoritmerna bakom söket samt att utveckla servehallar för deras extrema behov. Så är det inte längre. Om ni studerar två av Googles senaste appar, Google Trips och Google Allo, håller designen Apple-klass.

Orsaken är att Google anställde några av världens bästa designer och tog fram Google Material Guidelines för sätta formspråket på företagets tjänster. Ännu bättre är att de 2014 släppte guidelines för alla som är intresserade.

Enligt Google ska Material Design bättre utnyttja tillgänglig utrymme och ge en sammanhållen användarupplevelse oavsett om tjänsten/sajten närmas från en mobil, platta eller desktop.

– Till skillnad mot riktigt papper kan vårt digitala material expandera och förändras intelligent. Material har fysiska ytor och kanter. Sömmar och skuggor tillhandahåller mening om vad du kan röra, sade designern Matias Duarte vid lanseringen av Material Design.

Material Design skapar en känsla av djup och indikerar vilka delar av sajten/appen som går att interagera med. Det är livsviktigt när all interaktion flyttar över till mobiler med touchskärmar.

Fysiskt material är metaforen för Material Design, där material definierar förhållandet mellan utrymme och rörelse. Grundidén är att teknologi är inspirerad av papper och bläck. Ytor och kanter tillhandahåller visuella ledtrådar som låter användarna snabbt förstå teknologin bakom den fysiska världen.

Element och komponenter som rutnät, typografi, färg och bilder är inte bara visuellt behagligt, utan skapar en känsla av hierarki, mening och fokus. Fokus på olika handlingar och komponenter skapar en visuell guide för användaren.

Rörelse tillåter användare att dra paralleller mellan vad de ser på skärmen och i det verkliga livet. Det ger både feedback och en känsla av förtrogenhet.

Med hjälp av dessa guidelines kan du bygga webbsajter som i känsla och stil liknar dyra appar.

Sajten Svensk Kooperation, som har fått dubbla nomineringar till Svenska Designpriset 2016, är ett exempel på en sajt som har implementerat Google Material Design fullt ut. (http://svenskkooperation.se/)

Läs mer: material.google.com