Google kommer att börja ta betalt av mobiltillverkarna för sitt mobila operativsystem Android. Det nya licenssystemet kommer efter att EU hävdat att det gamla strider mot konkurrenslagstiftningen.

Den nya licensen börjar gälla från 29 oktober och startar på 2,50 dollar upp till 40 dollar beroende på mobilen eller surfplattans storlek. Den vanligaste avgiften kommer att hamna på runt 20 dollar per mobil.

Mobiltillverkare kan dra av avgiften om de placerar tjänster som Google Maps och Google sök på prominenta platser på mobilen och får mobiltillverkarna dessutom del av intäkter som tjänsterna genererar.

EU hävdade i juli att Google utnyttjade sin dominanta ställning på marknaden för operativsystem för mobiler till att tvinga tillverkarna att förinstallera webbläsaren Chrome och sök på mobilerna och dömde internetjätten till att betala 5 miljarder dollar i böter.

Läs mer: https://www.reuters.com/article/us-eu-google-antitrust/google-to-charge-android-partners-up-to-40-per-device-for-apps-source-idUSKCN1MT2Q8