Att helt kasta ut Google är knappast önskvärt om ens möjligt, men lugn, det finns alternativ till miljardjätten.

Sökmotorn Google går knappast att leva utan. Men se till att du inte är inloggad när du söker för att undvika att Google samlar in information om ditt beteende. Annars är Microsofts sökmotor Bing.se den näst populäraste sökmotorn. Gör måndagarna till Bing-dagar.

Youtube är världens tredje populäraste sajt och utan konkurrens den största online videotjänsten. Som vanlig användare går det knappast att hoppa av Youtube. För sajtägare finns det dock bra alternativ som Vimeo.com där du kan lägga upp 50 gigabyte hd-videos för 1400 kr om året.

Gmail är en mycket bra gratis mejltjänst, men det finns flera utmärkta alternativ som Microsofts Hotmail som är världens populäraste mejltjänst. Apples molntjänst Icloud har en gratis mejltjänst där alla dina uppkopplade Apple-prylar synkas.

Google Docs är inte en särskilt bra. Vi rekommenderar det vanliga Office-paketet, alternativt Open Office om du inte vill betala.

Googles Blogspot är världens populäraste bloggtjänst men open source tjänsten WordPress.com rockar mer.

Webbläsaren Google Chrome är snabb och smidig. Men Firefox är fortfarande en riktigt bra webbläsare. Är det snabbhet du är ute efter funkar Opera.com bra.

Det finns egentligen ingen anledning att välja Googles fotoalbum Picasa framför Yahoos fantastiska Flickr.com.

Google Maps blir allt bättre, men jag föredrar fortfarande Eniros karttjänst som ofta stämmer bättre än Google Maps.