Sök är mer spännande än Googles pressreleaser.

Google har publicerat sin årliga topplista om de populäraste sökningarna i Sverige. Att Facebook är det populäraste sökordet beror på att många användare föredrar webbläsarens sökruta framför adressfönstret.

Användarna söker efter sajter som de redan känner till och Google är mest en hjälp för att slippa skriva webbadressen fel. Den övergripande söktopplistan blir därför bara en lista över vilka sajter och webbtjänster som är populärast. Att sedan Zlatan toppar Googles söklista över idrottsstjärnor är ungefär lika intressant som att solen går upp i öster.

Men det går att hitta spännande fakta i pressreleasen. Det mest intressanta var att 20 procent av alla sökningar i Sverige sker från mobiler. För ett år sedan var det 15 procent. Om du inte redan har gjort det är det hög tid att mobilanpassa din webbplats. Mobilen håller på att bli affärskritisk för allt fler branscher medan företagen sover sin törnrosasömn.

Den andra intressanta uppgiften från Google Sverige var att antal sökningar har på ett år gått upp med 20 procent till 30-35 miljoner sökningar per dag.

Det är en anmärkningsvärd tillväxt i ett land som är internetmoget. Halva ökningen handlar om fler mobila sökningar, men resten är att vi helt enkelt söker oftare på Google.

Google är utan konkurrens den hetaste marknadsföringskanalen idag. Med Google Adwords sökverktyg kan du dessutom analysera din egen marknad långt borta från sökningar efter Facebook och Hanna Widerstedt.

Med en tjugotal branschspecifika sökord kommer du långt eftersom sökverktyget föreslår relaterade sökningar. Allt kommer dessutom med siffror på hur ofta användarna söker på just dina ord. Det är hög tid att ta kontroll över ditt sökuniversum.