Den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg har tackat nej till Titanpriset som delas ut på reklamgalan Guldägget. Därför väljer Sveriges Kommunikationsbyråer att inte dela ut något pris i år.

Styrelsen i Sveriges Kommunikationsbyråer var helt enig om att ge årets Titanpris till Fridays For Future, den globala klimatrörelsen för skolungdomar som startades av Greta Thunberg och hennes strejk utanför Sveriges Riksdag förra året.  Men Fridays for Future avböjde att ta emot priset.

–Eftersom vi jobbar med strejker och demonstrationer för att få fram vårt budskap, måste vi avstå från att ta emot det. Vi vill med detta belysa att vi alla måste ändra på vår konsumtion för att klara 1,5 graders-målet i enlighet med Parisavtalet, skriver Fridays For Future i ett uttalande.

Sveriges Kommunikationsbyråers ordförande David Orlic välkomnar beslutet:

–Det som Fridays for Future gjort med sina skolstrejker på fredagar har lyft medvetenheten om den nödvändiga klimatomställningen till en helt ny nivå. Att de avstår priset är en påminnelse till kommunikationsbranschen om vad som förväntas av oss från en ny generation medborgare och konsumenter. Vi ser er, vi hör er och vi beundrar er, hälsar styrelsen genom David Orlic.

Läs mer: https://news.cision.com/se/guldagget/r/darfor-delades-inte-ett-titanpris-ut,c2798003