Grundaren av Facebook-gruppen Stå upp för Sverige åtalas för kommentarer som användare gjort i gruppen. Personen åtalas för brott mot Lagen om elektroniska anslagstavlor.

För snart två år sedan anmäldes den åtalade administratören av Näthatsgranskaren för brott mot lagen om elektroniska anslagstavlor, så kallade BBS-lagen, skriver Aftonbladet. Nu är åklagaren beredd att driva fallet ända upp till Högsta domstolen för att få ett vägledande rättsfall i fråga om vem som är ansvarig för olagliga kommentarer på nätet.

Lagen om elektroniska anslagstavlor har bara använts någon enstaka gång och utan fällande domar. Lagen gör personer bakom forum och elektroniska anslagstavlor ansvariga för kommenterar som medlemmar gör – i detta fall i en Facebook-grupp. Administratörer måste ta bort olagliga kommentarer inom rimlig tid annars blir hen ansvarig för en kommentar som bryter mot lagen.

Stå upp för Sverige startade i februari 2017 som Stå upp för Peter Springare, till stöd för en polis i Örebro som uttryckt missnöje med svensk migrationspolitik. Gruppen fick på kort tid hundratusentals medlemmar. Efter åtalet har grundaren lagt ner gruppen.

Läs mer: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8wy1l1/sta-upp-for-sverige-gruppens-grundare-kan-domas-till-fangelse