I förra veckan fick jag ett mejl ifrån Google som vänligen förklarade att inlägg på min blogg Uppkopplat.se tagits bort från Googles index i trettio dagar för att jag ska få möjlighet att ta bort hundratals dolda spamlänkar.

Med ett stigande obehag hittade jag tolv inlägg på bloggen som innehöll hundratals dolda länkar till spamsajter om läkemedel mot virussjukdomar. Jag var hackad av spammare.

Att andra mixtrat med koden på min äldsta blogg kändes som ett inbrott. Först skickade jag ut ett nödrop på Twitters och twitterkompisar uppmnade mig att snabbt uppdatera mitt publiceringsverktyg WordPress. Utan att veta exakt vad som hänt så uppdaterade jag mina tre sajter som använder bloggverktyget WordPress som publiceringsverktyg. Jag bytte också lösenord och uppdaterade mina tilläggsprogram.

Hackarna var ondskefulla men motkrafterna mobiliserarades snabbt och snart spreds budskapet på bloggar, forum och twitter att en mask hackar wordpress-bloggar som inte uppdaterats på ett tag. Matt Mullweg hos WordPress uppmanade alla att uppdatera sin blogg.

Jag är tacksam mot Google som gjorde mig uppmärksam på spamlänkarna. Därför uppmanar jag alla att registrera sina sajter hos Google Webmaster Central så att Google vet vem de ska kontakta om du blir hackad. (google.com/webmasters) Sedan måste jag trötta ut er med det gamla tjatet: uppdatera allt ni har. Operativsystem, applikationer, publiceringsverktyg, ja allt. Gör det till en vana lika självklar som att borsta tänderna.