En liten publik gör skillnad när den är engagerad. Det är Kickstarter-kampanjen för serietidningen Herman Hedning ett fantastiskt bevis för.

Jag väljer en liten engagerad publik alla dagar i veckan framför en ljum masspublik. Historien om serietidningen Hermans Hednings återkomst från nedläggning är ett bevis på en ny medielogik, där engagemang inom en liten grupp gör det möjligt för små medieprodukter att överleva.

När förlaget Egmont skulle lägga ner serietidningen Herman Hedning, som existerat som serietidning i 20 år, startade seriens skapare och chefredaktör Jonas Darnell en kickstarterkampanj för att kunna grunda ett nytt serietidningsförlag åt kultfiguren Herman Hedning.  Herman Hedning är en liten tjock figur som lever i någon slags pseudo-forntid. Herman Hedning är oerhört elak, han svär, slåss och super.

Jonas Darnell satte målet 100 000 kronor för sin Kickstarter-kampanj och har i skrivande stund dragit in 850 000 kronor. Succén innebär att det nya förlaget sannolikt startar ytterligare två serier Werner Warhead och James Hund. Hela kampanjen sker med samma typ av humor som präglar Herman Hedning och backarna belönas med en medborgaraktie vars framtid är oviss:

”Hermans Medborgaraktie är ett värdepapper som berättigar till vissa förmåner – en helt ny kryptovaluta i pappersform med 30 års underhållningsvärde som myntfot – och den kan användas till att köpa och sälja Herman-relaterade produkter, serieoriginal och specialbeställda illustrationer. Vi har mycket sjuka planer som kommer att utvecklas/degenereras löpande.”

Framgångsrika svenska Kickstarter-projekt är en blandning coola prylar, snygga klockor, brädspel, serietidningar, böcker och filmer. Men det är ingen garanti att ett projekt lyckas för att deras Kickstarter-kampanj uppnår målen. Mobilklockan Tinitell flög aldrig trots att man drog in 140 000 dollar på sin Kickstarter-kampanj. Men att sälja en teknisk pryl till världen är ett svårare projekt än att ge en flygande start åt en älskad seriefigur.

 

I en värld där annonsmiljarderna slussas till Google och Facebook, är det publikens kärlek som avgör om en seriefigur överlever. Och plattformar som Kickstarter gör det möjligt att utvinna den kärleken till tidningar, böcker, filmer och brädspel.