Glöm Google och Facebook. Blocket är sajten som verkligen förändrade svenskarnas liv.

Vilka mått du än använder är det alltid annonstorget Blocket som kommer ut på topplats. Det är en större andel av befolkningen som besöker Blocket än både Facebook och Youtube, enligt rapporten Svenskarna och internet 2013. Att 80 procent av internetanvändarna någon gång besöker Blocket beror på att den är populär i alla åldrar.

När jag arbetade på tidningen Internetworld försökte jag länge få en intervju med Blockets grundare Henrik Nordström utan att lyckas. Han var inte intresserad av att berätta sin historia, men det gick rykten om att han vill bli indianhövding. Blocket började 1996 som en av många regionala annonstorg på nätet. Inspirationen kom från en anslagstavla på ICA i Fjälkinge i Skåne.

Men utan entreprenören Pierre Siri hade nog aldrig Blocket blivit samma framgångssaga. Pierre köpte 35 procent av bolaget år 2000 med pengar han tjänat på att sälja sitt analysföretag Intelligens till Jupiter. Med Pierre började Blocket ta betalt för att annonsera och kvalitén på annonserna steg.

I december 2003 gjorde Schibsted sin bästa affär någonsin när de köpte Blocket för 183 miljoner kronor. Bara de tre senaste åren har det sammanlagda resultatet efter finansiella transaktioner uppgått till över en miljard kronor. Det är inte många som matchar en vinstmarginal på över 50 procent år efter år.

På internet tar vinnaren allt. Stora som små har försökt att kopiera Blocket utan att lyckas. Förra året utannonserandes varor på Blocket värda 313 miljarder kronor eller nio procent av BNP. Jag har själv gjort många bra affärer på Blocket både som köpare och säljare.

Innan Blocket fanns kunde det kosta ett par hundralappar att lägga upp ett par raders annons i en lokaltidning. Nu kan hela Sverige köpa och sälja av varandra. Miljövinsten av att vi köper begagnat av varandra går inte att räkna i pengar. Och hur kul är det inte att leta fram mer personliga möbler på Blocket än det som Ikea säljer. Eller varför inte köpa färdigmonterade Ikea-möbler till halva priset.

Jag hoppas att Blocket fortsätter att utveckla sina annonsprodukter så att svenska företag kan minska sitt beroende av Google. Tänk om Blocket kunde skapa ett eget webbsök. För inte ska världshistorien sluta med Google.