Testa att slå av mobilen i sommar och försök att leva vid sidan av de digitala flödena några dagar. Dina barn, din partner, dina vänner och släkt kommer att uppskatta att ha hela din uppmärksamhet för en gångs skull.

När du går på semester i sommar är det ett bra tillfälle att ta semester från det digitala i några dagar. Du kommer inte missa något viktigt om du inte följer de digitala flödena under en vecka eller två. Och fyll inte tiden med binge-tittande på tv-serier.

När du går på semester i år, så råder jag dig att stänga av alla aviseringar på mobilen – allt ifrån mess, mejl och appar. Det är inte din skyldighet att ständigt vara beredd på att svara på mejl eller mess från jobb eller vänner inom fem minuter.

Sedan kommer den riktigt svåra biten – varför inte lämna mobilen avslagen när du går upp på morgonen? Du kan kolla mobilen vid lunch och före middagen på kvällen för att sedan slå av den. Om detta är för svårt, så får du börja med 15 minuters pauser från teknik som utökas till 30 minuters pauser, tills du klarar av att vara utan din mobil fyra timmar.

På moderna mobiler finns det ofta ett strömsparläge där du bara kommer åt telefonfunktionen, mejlen, kartan och webbläsaren medan alla andra appar blir onåbara. Det är rätt bra att spara på batteriet när man är ute och rör sig hur som helst. Det kan vara läge att skaffa sig ett klassiskt armbandsur och varför inte en väckarklocka när du ändå är på gång.

Det är en annan upplevelse att till morgonkaffet läsa en papperstidning och eventuellt lyssna på radion, istället för att skrolla fram allra senaste nyheterna på mobilen. Förhoppningsvis finns det någon gammal skivspelare kvar på vinden som du kan damma av tillsammans med gamla vinylskivor om du tycker att det blir för tomt utan mobilen.

Fundera på vilka böcker du gärna skulle läsa i sommar och gör den numera udda upplevelsen att köpa dem i en vanlig fysisk affär. Det är något annat att skrolla hyllor än skärmar och utnyttja gärna den kunniga personalen för tips. Det kommer att bli dyrare än på nätet, men på semestern kan man unna sig lite. Eller ännu bättre – leta rätt på ett klassiskt antikvariat och lämna helt topplistetänket när du väljer böcker. Det finns faktiskt fantastiska böcker som skrevs för fem år sedan.

Köp några tidningsmagasin – det finns pappersmagasin kvar. Känslan att bläddra i ett välredigerat magasin på tjockt papper slår alla digitala upplevelser.

Strunta sedan i att fjättrad vid datorn binge-titta på amerikanska tv-serier. Gå på bio! Med digitaliseringen av mindre biografer, finns det ibland små fina biografer med de senaste filmerna även på semesterorter. Gå på en fotbollsmatch eller varför inte sommarteater.

Får du tråkigt utan dina vanliga digitala stimulis, så upplev hur det är att ha tråkigt. Det var kanske länge sedan du hade riktigt tråkigt. För när du har tråkigt frigörs fantasin och dagdrömmarna.

Livet väntar inte – gör en digital detox och hitta tillbaka till dig själv och dina närmaste i sommar.