I början av sommaren släppte Facebook bomben att de nästa år ska lansera kryptovalutan Libra till sina 2,4 miljarder användare. Med Libra ska transaktioner inom Facebook, Messenger och WhatsApp gå sekundsnabbt och vara försumbart billigt.

Världens stora valutor är grundbulten i vår internationella handel och ekonomi. Varje valuta backas av en riksbank eller som i fallet med euron en europeisk riksbank. Med tanke på Facebooks historia av förakt inför användarnas integritet och deras delaktighet i att underminera demokratiska val i världen är det svårt att tänka ut en sämre grundare av en valuta.

Tanken på en stabil kryptovaluta med identifierbara grundare är utmärkt. En stor del av världens befolkning står utanför banksystemet och hundratals miljoner av emigrantarbetare tvingas idag betala hutlösa avgifter för att transferera pengar till familjen som är kvar hemma.

Ingen vet vem eller vilka som grundade den största kryptovalutan Bitcoin. Bitocoin är galet volatil där kursen under 2017 hoppat mellan 920 dollar till 20 000 dollar. Bitcoin-betalningar är dessutom så krångligt att bara nördiga entusiaster och kriminella tycker att det är mödan värt. Ännu värre är att det krävs 1000 kWh för att genomföra en Bitcoin-transaktion, enligt tidskriften The Economist. En Bitcoin-gruva, som är förutsättningen för en Bitcoin-transaktion, är ett mullrande helvete av servrar som slukar stora mängder el.

En del ifrågasätter om Facebooks Libra verkligen är en kryptovaluta eftersom värdet till en Libra kommer att knytas till en korg av existerande valutor.  Men det är i alla fall en helt igenom digital valuta.

Facebook inser att deras förtroende är skamfilat efter upprepade integritetsskandaler. Skandaler som Cambridge Analytica verkar hela tiden upprepas inom företaget som en gång arbetade under devisen ”go fast and break things”. Lösningen på det bristande förtroendet för Facebook är att Libra ska styras av organisationen Libra Association där Facebooks dotterbolag Calibra är en av 28 andra organisationer som Visa, Mastercard, Paypal, Spotify och så vidare. Men under utvecklingsfasen är Facebook den som driver hela projektet.

Digitaliseringen har skapat enorma företag som Google, Facebook, Amazon, Alibaba, Apple och Microsoft, men varje jätte är bara störst inom ett område. Om Facebook skulle utöka sin makt utöver sociala medier till de finansiella systemen kan konsekvenserna bli förödande. Vill du verkligen att Mark Zuckerberg ska få makt över våra finansiella system? Hans totala oförmåga att förstå och agera när våra demokratier hotats av Facebooks algoritmer gör det enkelt för mig att avstå från att använda Libra när den lanseras nästa år.