Bara 3,5 procent av de svenska internetanvändarna utnyttjar adblockers, enligt en ny rapport från mediebyrån GroupM. Det är en betydligt lägre andel än tidigare rapporter visat.

Krisrapporterna om annonsblockerare har avlöst varandra. Programvaror som blockerar annonser har i vissa rapporter påståtts använts av en tredjedel av användarna. I rapporten Svenskarna och Internet från II-Stiftelsen, konstaterade man att 29 procent av de svenska internetanvändarna använder sig av adblockers.

Men en undersökning som bygger på faktiskt användning och inte frågor till användarna, från mediebyrån GroupM, landar på att bara 3,5 procent av svenskarna använder annonsblockerare. Och bland unga teknikintresserade män som traditionellt är stora användare av annonsblockerare, är siffran 10,7 procent.

GroupM:s rapport bygger på siffror från den egenutvecklade nativeplattformen Plista, som används på ett 80-tal svenska sajter med helt olika målgrupper, som ser hur många som de facto använder annonsblockerare. Även om rapporten endast tittat på användare som surfat på någon av Plistas sajter, är urvalet såpass stort att det blir representativt. Några sajter vars användare undersökts är bland annat amelia.se, gp.se, fotbolldirekt.se och affärsvärlden.se.

– Många har nog utgått från de höga siffror som tidigare har presenterats. Förhoppningsvis kan rapporten ge en sundare bild av medielandskapet och slå hål på en del av den skrämselpropaganda som florerat. Man bör ta alla undersökningar som grundar sig i webbpaneler med en nypa salt, säger Jonas Viksten, director of operations på Xaxis inom GroupM.

Läs mer: https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2018/11/07/chocksiffran-visar–sa-fa-anvander-sig-av-adblockers/