Att hyra ut smoking och frack är en gammal affärsidé, men på senare tid har det kommit flera tjänster där du kan prenumerera på hyrkläder på nätet – tyvärr gäller det främst kvinnor.

I Sverige köper vi i genomsnitt drygt 13 kilo nya kläder och textilier per person och år. Den negativa miljöpåverkan från exempelvis bomullsodling är mycket stor. Ett kilo bomull kräver 10 000 liter vatten. Sedan används stora mängder kemikalier, för att producera det färdiga plagget.

Samtidigt vet vi att svenskarna slänger åtta kilo textiler per år, trots att de flesta kläderna skulle gå att fortsätt att använda.

Ett miljövänligt sätt att spetsa sin garderob (åtminstone för kvinnor) är att prenumerera på hyrkläder. Hos exempelvis Something Borrowed kostar det från 599 kr/mån att låna tre kläder i 30 dagar upp till 1300 kr/mån för obegränsat antal lån. Sabina & Friends tar 799 kr/månad för ett paket med två plagg som man får behålla i 14 dagar. Houdini hyr ut funktionskläder. De hyrs ut i tre, fem eller sju dagar – exempelvis en skaljacka och byxa en vecka för 1 400 kronor.