ICA har meddelat att de tänker investera 1,1 miljarder kronor de närmaste fyra åren i ett nytt automatiserat e-handelslager och ny plattform.  När Sveriges största detaljhandlare satsar fullt ut på e-handel kommer svenska stadskärnor och köpcenter att förändras.

Svensk dagligvaruhandeln har legat efter de stora e-handelsländerna när det gäller näthandel. Och detta trots att matkassekonceptet är en svensk innovation. Största anledning att e-handeln i Sverige inte har mer än elva procent av detaljhandeln är ICA:s motvilja mot e-handelskanalen.

ICA var tidigt ute på nätet med en stor centraliserad e-handelslösning. För tidigt. Kunderna var inte beredda att handla mat via tjutande uppringda modem från hackade nätbutiker i början av 2000-talet. Efter att ICA lagt ner sin centrala e-handel har de varit högst ovilliga att satsa igen. De senaste åren, under trycket från matkassarnas popularitet och konkurrenternas helhjärtade satsning på e-handel, har dock ICA tvingats att investera i e-handeln igen.

Men inget annan inom svensk handel liknar ICA:s avsiktsförklaring att investera 1,1 miljarder kronor på ett nytt automatiserat plocklager i Jordbro och ny e-handelsplattform. Det visar att ICA vägrar att spela andra fiolen när det kommer till e-handel.

ICA köper in en komplett e-handelslösning och logistiklösning från brittiska Ocado, som är en online dagligvarubutik som förra året omsatte 17,5 miljarder kronor. Ocado är en av världens främsta matnätbutiker med en formidabel logistiklösning.

Med ICA i en ledarroll kommer tillväxten inom e-handeln att accelerera. Och när matbutiker börjar läggas ner om några år kommer strömmen av människor till köpcentren att minska. Konsumenterna är redan vana att handla sällanköpsvaror på nätet och när de slutar att besöka köpcentren flera gånger i veckan kommer sällanköpshandeln på nätet explodera.

Lägg till att allt tyder på att Amazon kommer till Sverige i höst och tillväxten inom e-handeln kommer att öka. Resultatet är att köpcentren och stadskärnorna kommer att fyllas med allt fler restauranger, kaféer, nagelstudios och andra serviceställen. Men shoppingkassarna hämtar vi ut i butikerna när vi är på väg hem, eftersom inköpen gjorde vi på nätet, innan vi åkte till stan.