Om du vill att ditt varumärke ska framstå som en riktig fossil helt utan omsorg om klimatet och människorna – gör som Nelly och chartra ett plan till Rivieran och fyll det med 200 influencers för att de ska sprida det skadeskjutna varumärket i sina kanaler. Det funkar också att skicka en mindre grupp influencers till exempelvis Mauritius eller en plats som kräver många flygtimmar.

Om jag själv var 20+ och blev erbjudan att flyga till en varm plats långt bort för att tjäna ordentligt med pengar genom att lägga upp strandselfies, hade jag tveklöst följt med. Det går alltid att sopsortera eller välja veganburgaren på McDonalds för att upprätthålla någon slags miljöimage.

Att bli uthängd på av Instagram-kontot Aningslösa Influencers verkar många influencers kunna leva med. Isabella Löwengrip valde i det läget att i en bloggpost be om hjälp av den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg – jag misstänker att Greta inte var imponerad. Nu har Löwengrip tagit bort ropet på hjälp till Greta.

Om jag var ansvarig för ett stort varumärke, hade noga övervägt riskerna med att betala ut stora summor pengar för att influencers ska flyga jorden runt. Detta gäller särskilt om min målgrupp var i åldrarna 15–25 år.

Influencer-marknadsföring omsatte i Sverige 650 miljoner kronor 2017, enligt Sveriges Annonsörer. Influencers är ett väl fungerande sätt att nå yngre målgrupper. Men det gäller att ha fingertoppkänsla och inte missa när värderingarna i samhället skiftar. Det som var coolt för år 2016, chilla på stranden i Mauritius, är ett direkt hot mot ett varumärke idag.

Stora modeföretag har ett betydligt större ansvar för klimatet på jorden än enskilda influencers. Modebranschen minskade med tre procent förra året, enligt en prognos från Svensk Handels Stilindex. Favoritförklaringen är alltid vädret, men vi har haft väder så länge jag kan minnas. Vädret har säkert sin påverkan eftersom sommarens värmebölja fick många att fundera på sin egen konsumtion i förhållande till klimatförändringarna.

I detta sammanhang tror jag att hur modebranschen arbetar med influencers är viktigt för att hamna på rätt sida av historien, när räkningen för klimatförändringarna ska göras upp. I dagens hårda konkurrens är hållbarhet ett viktigt värde när den yngre generationen ska handla sina kläder. Och jag tror att influencers är beredda att sprida ett varumärke mot betalning, även från svenska breddgrader.