En fällande dom mot influencern Kissie i Patent- och Marknadsdomstolen, visar att reklammärkning är ett absolut krav i sociala medier när bloggare, Instagrammare och YouTubers nämner sina samarbetspartners.

Den populära bloggerskan Kissie har fällts av Patent- och Marknadsdomstolen för att ha publicerat reklaminlägg på sin blogg och sitt Instagramkonto, utan att tydligt har märkt dem som reklam. Domen förbjuder Kissie om vite på 100 000 kronor att publicera reklam på sin blogg eller Instagram utan att reklammärka inläggen. Det är första gången som en person i Sverige fällts gällande reklam i sociala medier.

Domen visar inlägg som är ett resultat av ett samarbete mellan en influencer och ett företag ska det tydligt märkas som reklam. Målet i det här fallet gällde tre olika inlägg, varav två var blogginlägg och ett var ett Instagraminlägg, som handlade om mobilåtervinning. Bloggerskan Alexandra ”Kissie” Nilsson friades i ett av fallen där inläggen märkts med en rosa bård med texten ”Sponsored post” i början av ett av blogginläggen. Vilket domstolen bedömer som tillräckligt tydligt. I de två andra inläggen blev domen fällande då reklammarkeringarna ansågs vara för otydliga för att de låg längst ner i texten.

Advokat Sandra Hanson som företrätt Kissie i ärendet håller inte riktigt med om domslutet:
– Det handlar inte om att min klient har försökt att smyga med att det handlar om ett reklaminslag. Vad domen här säger är att det i två av fallen har varit för otydligt, att man inte med en enkel blick kan uppfatta reklaminslaget. Och det håller vi inte riktigt med om.

Läs mer: http://www.gp.se/nyheter/sverige/bloggerskan-kissie-d%C3%B6ms-i-marknadsdomstolen-f%C3%B6r-otydlig-reklammarkering-1.5120826