När kineserna ska konkurrera ut USA gör de det med besked. Shoppingfesten Singles Day den 11 november visar att den nya världsordningen grundas på e-handel utan gränser.

Begreppet Black Friday har satt sig bland svenska e-handlare. Alla e-handlare med självaktning slår knut på sig den fjärde fredagen i november för att presentera bra erbjudanden. Men den svarta fredagen som inleder julhandeln är en miniatyr i jämförelse med Alibabas Singles Day den 11 november.

Kineserna gillar nummermystik. Så den 11 november som skrivs ut med fyra ettor hade allting för sig. Ursprungligen var det en dag för singlar att festa med sina vänner. Men den kinesiska e-handelsgiganten Aibaba har på några år lyckats erövra dagen och göra det till den största shoppingdagen i världen. Förra året sålde Alibaba varor till ett värde av 149 miljarder kronor under den 11 november. Det är mer än dubbelt så mycket så mycket som prognosen för svensk e-handel i år, enligt E-handelsbarometern. Eller fem gånger mer än all detaljhandel i USA under Black Friday.

Världens främsta shoppingdag ramas in av en teveshow med kinesiska superstjärnor. Förra året följde 400 miljoner människor showen. Från blå uniformer och Maos lilla röda till en konsumtionsfest helt utan dess like i världshistorien. Kina har satt ner foten att de inte bara vill tillverka hela världens produkter – nu vill de konsumera prylarna själva också.

Kina är det land som svenskarna helst handlar från när de näthandlar från utlandet. Butiker som Wish och Ali Express lockar med mycket låga priser och fraktkostnader för ett par tior så mitt tips är vi också kommer att dras med i köphysterin kring Singles Day den 11 november. Men svenska e-handlare kommer aldrig att kunna matcha de kinesiska priserna.