Tjänsterna som kommer att definiera internet år 2024 skapas just nu. Följ med på en framtidsresa.

För att få en bild av hur tekniken kommer att forma våra liv om tio år ger det perspektiv att gå tillbaka tio år i tiden till år 2004 för att se hur mycket som har förändrats fram till 2014.

För tio år sedan skapades Facebook. De var långt ifrån det första sociala nätverket, men Facebook blev tjänsten som definierade vad sociala nätverk är och idag är Facebook en grundläggande infrastruktur på nätet. Förutom timing var det revolutionerande att användarna i Facebook använde sina riktiga identiteter.

Samma år börsnoterades sökmotorn Google och fick ett marknadsvärde på 23 miljarder dollar. Samtidigt kvalificerade sig verbet ”to google” in i ordboken Merriam-Webster’s Collegiate Dictionary. Den sex år gamla sökmotorn var redan etablerad som nummer ett. Framgångarna gjorde det möjligt att köpa bolag som Youtube (2006).

Alla hade mobiltelefon men det var tre år kvar till att Iphonen skulle lanseras. Det coolaste du kunde köpa var Sony Ericsson P910 med ett nedfällbart tangentbord, pekpenna och 64 MB internminne. Det gick nätt och jämt att surfa med mobilen, men de flesta nöjde sig med att ringa och smsa.

E-handeln omsatte totalt 6,6 miljarder kronor i Sverige detta år, vilket är mindre än vad bara klädhandeln på nätet omsatte förra året, enligt E-barometern årsrapport 2013.

2024 är mobilen det viktigaste gränssnittet mot världen. Mobilen blir ett verktyg för att hantera både ostrukturerad och strukturerad data utifrån användarens egna värderingar och preferenser. Vi använder både megastora och tumstora skärmar kopplade till våra mobiler. Vi styr mobilen med rörelser i luften, röstkommandon, men främst genom att mobilerna förstår våra intentioner från start. Alla våra elektroniska spår gör oss lätta att förstå.

Eftersom mobilen har blivit bättre på att förutse dina önskningar behöver vi inte skriva och klicka så mycket på skärmen för att få allt gjort. Mobilen fungerar som en erfaren sekreterare som förstår att reklammeddelandet om den senaste filmen intresserar dig medan din jobbiga grannes påringningar besvaras med att syntiserat röstmeddelande. Vi kontrollerar inte bara våra fysiska hem med mobilen utan har även full koll på den egna hälsan med hjälp av mobilen. Den beställer mat när det börjar bli tomt i kylskåpet och påminner oss om att vi borde öka träningsmängden och minska ner på kolesterolet.

Alla elektroniska prylar i hemmet är uppkopplade. Eftersom konkurrensen i fråga om elektronik har drivit ner priserna handlar det inte längre om att sälja prylar utan att få användarna att förlänga sina abonnemang.

Den totala transparensen på nätet har drivit fram en ekonomi som handlar om att paketera enskilda tjänster och produkter, som upphandlas på ett marknadstorg, så att de passar perfekt för hundratals olika segment. Eftersom vi definierar oss som människor utifrån vår konsumtion finns det målgrupper som är beredda att betala premium för vissa paketeringar. Ett relativt litet antal av aggregatorer inom varje tjänsteområde dominerar försäljningen, medan underleverantörer sköter själva tjänsteleveranserna.
Starka varumärken är en livsnödvändighet för att överleva i transparensen.

Den fysiska e-handeln är global i ordets verkliga betydelse. Kunderna handlar från Kina, USA, Rumänien, Ghana och Sverige beroende på produkter och erbjudanden. Internationella certifieringssystem och kundrecensioner gör det lika tryggt att handla från Gabon som Göteborg.

Facebook är 2024 större än Google. Genom att Facebook är helt integrerad med de flesta andra webbtjänster har Facebook revolutionerat den digitala annonseringen genom hypertargeting. De flesta reklammeddelanden som når användaren är relevanta. Företagen vet ofta mer om konsumenternas önskemål än konsumenterna själva.

Det märkliga är att allt nytt 2024 kommer att kännas gammalt och invant. Precis som det alltid funnits där.