Är annonsblockeraren AdBlock Plus ett hot mot hela annonsmodellen eller en del i lösningen på en hållbar annonsering? Jajja Magazine har träffat Christian Dommers affärsutvecklingschef på Eyeo företaget bakom den populäraste annonsblockeraren AdBlock Plus.

AdBlock Plus har laddats ner 400 miljoner gånger och finns på 100 miljoner prylar. I Sverige använder nästan 40 procent av svenskarna i åldrarna 15-74 år någon tjänst för annonsblockering på datorn, surfplattan eller mobilen, enligt undersökningsföretaget Mediavision. Vanligast är att blocka annonser på datorn.

Jajja Magazine träffar Christian Dommers från AdBlock Plus på ett seminarium i Stockholm om annonsernas framtid, som arrangeras av retargetingtjänsten Criteo.

Varför använder folk annonsblockerare som AdBlock Plus?

– Unga använder annonsblockerare för att slippa irriterande annonser. Äldre gör det för att skydda sin integritet, säger Christian Dommers, affärsutvecklingschef på Eyeo som ligger bakom AdBlock Plus.

Annonsblockerare hotar ju möjligheterna för publicister att tjäna pengar på innehåll. Finns det inte en risk för att allt innehåll hamnar bakom betalväggar?

– Publicister som uppfyller våra krav på acceptabla annonser kan ansöka om att bli vitlistade hos oss. Standardinställningen hos AdBlock Plus är att visa annonser från publicister som är vitlistade. Dessutom kan användare alltid själva vitlista publicister de vill stödja.

Kostar det pengar att för publicister att bli vitlistade?

– Det är gratis för mindre publicister, men större bolag med över 10 miljoner annonsvisningar som Google, Microsoft och Criteo måste betala för att bli vitlistade. Det innebär en hel del jobb att vitlista en sajt och betalande publicister får tillgång till en egen kontaktperson. (Enligt medieuppgifter betalar Google 25 miljoner dollar årligen till AdBlock Plus för att vara vitlistad.)

Hur hanterar ni att publicister försöker blockera användare som använder AdBlock Plus?

– Vi jobbar hela tiden med att komma förbi blockeringar av annonsblockerare.

Vad planerar ni för viktiga utvecklingar av AdBlock Plus?

– Inom några månader kommer vi att lansera ett samarbete med [svenska] Flattr som gör det möjligt för våra användare att donera pengar som sedan slussas till de publicister som engagerar användarna mest

Blir du aldrig hotad av publicister?

– För några år sedan var det värre. Det var väldigt nära att jag blev attackerad. Idag är det lugnare eftersom många aktörer förstår behovet av annonser som inte irriterar användarna.