Sökoptimeringsföretaget Jajja har lanserat en ny sajt med flera nya avdelningar och funktioner.

Jajja Magazin pratade med Jimmy Wirsborg på Jajja som arbetat intensivt med att ta fram sajten. Till sin hjälp har Jajja haft webbyrån Söderhavet.

Vad är tanken bakom den nya sajten?

– Vi vill knyta ihop verksamheten och få fram vilka vi är och vår kunskap. Vi ville också ta fram användbara verktyg som ger besökaren en anledning att komma tillbaka till webbplatsen.

Hur många arbetstimmar ligger bakom?

– Vi har haft Söderhavet som tagit fram designen och vi är tre stycken som jobbat på Jajja med detta från i våras, över sommaren och först nu börjar andra uppgifter leta sig in i våra arbetsdagar. Svårt att ta fram en siffra men vi kan nog räkna manår snarare än arbetstimmar. Jag skulle vilja påstå att det är något som de flesta underskattar med en webbplats. Man underskattar oftast både kostnaden för att bygga en webbplats och själva underhållet med nytt textmaterial. Webbplatsen bör vara navet i varje företags marknadsföring och då ska det få kosta.

Google-testfunktionen är häftig. Hur kan ni få fram så intressant information?

– Första delen av informationen hämtas direkt från webbplatsen där vi tittar på vad som finns och vad som saknas. Det ger grönt, grått eller rött. Sedan tittar verktyget på hur alla webbplatser rankar på några av de miljontals vanligaste sökningarna. Den tredje delen är rankning där vi söker på de sökord man valt och presenterar vilken ranking webbplatsen får.

Kommer ni att lansera fler verktyg i framtiden?

– Ja, vi hoppas att vi i framtiden kommer att ha en fullständig verktygslåda för alla som jobbar med SEO på alla nivåer.

Ni satsar stort på en bloggpanel. Vad är tanken?

– Det är jättekul! Jag själv är onpage SEO expert i den panelen. Vi vill erbjuda en expert inom varje relevant område och få upp ett jämnt flöde av intressanta inlägg. När man får ett mer avgränsat område att blogga om så kan man fördjupa sig betydligt mer och skriva högkvalitativa inlägg. Vi vill också visa på bredden av kunskap vi besitter här på bolaget. Dessutom hoppas vi att variationen på inlägg ska tilltala fler och att vi på så sätt kan utöka antalet läsare.