14 europeiska jämförelsetjänster, tillsammans med svenska Prisjakt och Pricerunner, går till angrepp mot Google i ett öppet brev till konkurrenskommissionären Margerethe Vestager. De anklagar bolaget för att fylla sina sökresultat med ”falska” jämförelsetjänster, startade av mediebyråer på uppmaning av Google.

Google har tidigare bötfälls på 23 miljarder kronor av EU, för att de lyfter fram sina egna tjänster på ett orimligt sätt i sökresultatet. Nu har 14 europeiska jämförelsetjänster kontaktat EU-kommissionen i ärendet.

”Detta är inte de bästa produkterna, de bästa handlarna eller de bästa priserna. Det handlar om de produkter och handlare som sannolikt gör att Google gör mest vinst per klick”, heter det i skrivelsen enligt Breakit.

– Vi hoppas att EU-kommissionen fattar sitt beslut utan fortsatta dröjsmål och att de utdömer ytterligare böter mot Google för att de fortsatt utnyttjar sin marknadsdominerande ställning inom generellt sök, säger vd:n på Pricerunner, Nicklas Storåkers, till Breakit.

De 14 jämförelsetjänsterna menar nu att Google försöker undvika EU-kommissionens beslut, genom ett smart upplägg där Google har skapat ett rabattsystem och uppmuntrat mediebyråer att skapa ”låtsassajter” som i sin tur köper annonser hos Google. Han menar att det nu finns hundratals falska jämförelsesajter, som inte har konsumentens bästa för ögonen och att dessa resultat dyker upp när folk söker via Google.

– Alla dessa tjänster har startats under de senaste månaderna av det enkla skälet att medieförmedlarna då får rabatter för att annonsera på Google. På detta sätt försöker Google manipulera marknaden, säger Nicklas Storåkers till Breakit.

Läs mer: https://www.breakit.se/artikel/17021/nicklas-storakers-leder-ny-samlad-attack-mot-google