Det är enkelt att förutse hur användarna kommer att bete sig om några år. Kolla in kidsen.

Ungefär tio år efter att unga modebloggare började publicera självporträtt i form av ”dagens outfit” börjar medelålders män att sprida selfies på Facebook och Instagram.  Det kan vi skratta åt eller använda som analysmodell när vi vill förutse internets utveckling. Genom att studera vad ungdomar gör idag går det att förutse vad resten av befolkningen kommer att göra på nätet om några år.

Ungdomar har länge dominerat sociala medier. Men de använder Facebook mer som en infrastruktur för kommunikation än ett socialt medium, ungefär som äldre använder mejl.  Frågar du unga om sociala medier så förstår de inte ens vad du pratar om.

Facebook är inte spännande för den yngre generationen. Deras förhållande till Facebook är dubbelt. De finns på Facebook, men i djupintervjuer som undersökningsföretaget Ungdomsbarometern gjort vill de unga inte riktigt kännas vid Facebook. Sannolikt för att föräldrarna också finns där.

Unga har inga problem med att gilla företag eller varumärken. Två tredjedelar av 15-16-åringarna följer företag på Facebook. Men 44 procent av 15-19-åringar har slutat följa företag på Facebook eftersom innehållet var dåligt eller tråkigt, enligt undersökningsföretaget Ungdomsbarometern.

Istället är det med chattprogram som WhatsApp, SnapChat och Kik där ungdomarna kommunicerar med varandra. Här är naturligtvis smartmobilen central. Min egen tonåring verkar helt obekymrad över att mikrofonen i mobilen inte fungerar – han kommunicerar på andra sätt.

När Sveriges Television köper in tv-serier riktade mot ungdomar köper de bara webbrättigheterna, eftersom de vet att de unga föredrar playtjänster. Mina egna barn kan titta på YouTube på samma sätt som äldre binge-tittar på tablå-tv. Tablå-teven är snart lika död som tv-monopolet är.

Det är mobilen som är ungdomarnas epicentrum. Så kommer det också att bli för föräldragenerationen inom ett par år. Vi kommer också att få uppleva nya miljardköp av appar när Facebook och Google ska hålla jämna steg med utvecklingen.