Det blir minst 75 kronor i avgift för Kinaköp från och med den 1 mars. PostNord räknar med att många kunder kommer att strunta i att hämta ut pakten.

Från och med den 1 mars kommer PostNord att ta ut en administrationsavgift på 75 kronor per paket som kommer från Kina och andra länder utanför EU upp till ett värde av 1 500 kronor. Är värdet högre blir administrationsavgiften 125 kronor.

Avgifterna tas ut för att PostNord ska se till att moms betalas in till statskassan, och för varor med ett högre värde än 1 500 ska även tull tas ut.

– Det är bara att bita ihop och antingen betala för den billiga vara man ändå köpt eller konsumera mer på hemmaplan, säger Åsa Willcox, avdelningschef på Tullverket och ansvarig för dessa frågor till Svt.se

Varje vecka kommer det runt 600 000 paket till PostNords terminal på Arlanda, och få kunder betalar in den svenska momsen på 25 procent som de är skyldiga att göra.

Tullverket tror att staten går miste om 0,5–1 miljard kronor på grund av att staten inte får in dessa momspengar och har därför krävt att PostNord tar fram en handlingsplan som ska vara klar senast den första mars.

Då 97 procent av alla de produkter som flödar in till Sverige har ett värde på under 200 kronor räknar Postnord med att många inte kommer att betala administrationsavgiften och momsen i det system som sjösätts.

– Det blir en betydande andel som inte kommer att hämtas ut, säger PostNords kommunikationsdirektör Thomas Backteman.

Läs mer: https://www.svt.se/nyheter/konsument/postnord-andrar-reglerna-sa-mycket-dyrare-blir-varor-bestallda-fran-kina