Svenska e-handlare fick ett tillfälligt andrum när PostNord införde hanteringsavgifter för kinesiska paket och importen föll kraftigt. Men det handlar sannolikt om ett hack i kurvan.Men världens största e-handelsmarknad borde vara en större möjlighet än ett hot för många svenska varumärken.

Kina backade från första platsen bland utlandsmarknaderna till tredjeplatsen för svenska konsumenter, under årets andra kvartal efter att PostNord införde hanteringsavgifter för Kinapaket, enligt rapporten E-barometern Q2 2018. Tidigare under 2018 forsade 150 000 paket om dagen från Kina till Arlanda.

Marknadsplatsen Wish, som säljer kinesiska produkter direkt från tillverkarna, var den populäraste utländska nätbutiken i Sverige under samma kvartal, enligt rapporten Svensk E-handel 2018.

Personligen tror jag att kinahandeln ganska snart kommer att återvända till 150 000 paket om dagen, efter att aktörer som Wish tar hand om hanteringen av svensk moms och fixar hanteringskostnaden. Priserna som de kinesiska handlarna erbjuder är änfå otroligt låga.

Den kinesiska marknadens största styrka är den enorma hemmamarknaden i ett land där man hoppat över utvecklingssteget med köpcentrum och går direkt på e-handeln. Med sina tio miljoner invånare, kommer Sverige alltid vara en perifer marknad i ett land som har fem städer som har fler invånare än hela Sverige. Bara Shanghai har en befolkning i nivå med hela Australien.

Kina är världens största e-handelsmarknad, där e-handeln förra året stod för 23 procent av detaljhandeln och beräknas öka till 40 procent år 2021, enligt analysföretaget eMarketer.

Kina är en betydligt mer intressant marknad för svenska varumärken än tvärt om. Och det finns en färdig infrastruktur med marknadsplatser som Tao Bao och online varuhus som JD.com.

Dessutom tror jag att vi kan lära oss en hel del av kineserna när det gäller e-handel. Att besöka sajter som exempelvis GearBest, ger en intressant inblick hur man kan driva försäljning med en uppsjö av olika erbjudanden och kuponger.

När Amazon producerar PR-videos om drönarleveranser, som ingen verkar tro på, har kinesiska JD.com byggt upp logistikhubbar för drönarleveranser på landsbygden.

När Facebook experimenterar med att sälja via Messenger, kan WeChats användare chatta med vänner, handla från butiker och privatpersoner, beställa taxi, betala i affärer, betala räkningar, skicka pengar till privatpersoner, boka tid hos en läkare, beställa en hundtvätt med en enda app.

Kina kommer att bli ännu viktigare som e-handelsmarknad i kölvattnet på USA:s handelskrig med Kina. Då är det viktigt att förstå hur denna enorma marknad fungerar – både för köpare och säljare. Kanske borde vi fundera mer på Kinas möjligheter än hotet från Amazon.