Sajten jag besöker är inte överdrivet snygg, men den är tydlig och enkel. Efter att jag surfat runt, ögnat igenom kundvillkoren och testat köpfunktionen, läst igenom rekryteringssidan blir det tydligt att detta företag har tydliga mål, har arbetat med sina värderingar och är en bra arbetsplats. De har också skapat en riktigt bra webb.

Trots att den första webbsidan skapades den 6 april 1991 är det sällan jag ser den perfekta hemsidan.  Det krävs ett företag med en tydlig affärsidé och starka värderingar för att skapa en hemsida/nätbutik som i allt stöder affärsidén, svarar på kundernas frågor och kommunicerar företagets värderingar.

En vd på en nätbutik berättade för mig att det hänt att han struntat att gå in när han besökt utländska fabriker som han ville utvärdera för att bli leverantörer eftersom de var så dålig ordning utanför fabriken. Kan de inte hålla ordning utanför fabriken – klarar de inte det inomhus heller.

Jag tänker likadant om webbplatser. Ett företag som har en dåligt strukturerad anonym webbplats, fattig på innehåll och fylld av dåliga amerikanska licensfria bilder från amerikanska bilddatabaser, vet inte vad de sysslar med. De kommer att ha svårt att rekrytera bra människor och kunderna kommer att vara misstänksamma. Kommer de ens att svara på ett mejl?

Grunden för en bra hemsida är ett bra företag. Ett företag som har en tydlig fungerande affärsmodell, tjänar pengar och investerar i företaget och de anställda. Annars verkar snygga presentationsbilder och loggor kalla.

De företag som lägger upp amerikanska stock-bilder istället för riktiga bilder på de anställda och kunderna, har helt missat poängen med en hemsida – att berätta om företaget och stödja företagets affärsidé.

Många misstar en snygg design för en bra hemsida. Missförstå mig inte – en bra design är en viktig del av en professionell hemsida – men i slutändan är det innehållet och strukturen som kommer hjälpa företaget att genomföra sin affärsmodell.

Naturligtvis är sökoptimering och GDPR livsviktigt, men vad är poängen om besökarna strömmar till och sajten uppfyller lagstiftningen, om besökaren känner sig vilsen och inte förstår vad ditt företag vill hjälpa dem med?

Därför är varje webbprojekt en resa in ditt företags inre. Ett brottande med affärsmodeller och värderingar. När du är säker på din affärsmodell och dina värderingar, så kommer allt annat så mycket lättare.