Konsumentombudsmannen (KO) stämmer influencer Kenza Zouten för brott mot marknadsföringslagen. Detta eftersom hon gjort reklam för solglasögonen Chimi på sin blogg, Facebooksida, Instagram och YouTube, utan att ange att det är reklam.

I början av 2017 reste influencern Kenza Zouiten med glasögonbolaget Chimi till Zanzibar tillsammans med andra influencers. Efteråt publicerade Kenza flera inlägg på sin egen blogg på webben, på Instagram, Facebook och YouTube som alla saknade reklammarkering. Senare kom ytterligare inlägg som var reklammarkerade.

KO vill se vägledande domar eftersom de anser att influencer marketing är en stor och viktig reklammarknad.

– Det är viktigt att den som följer en influencer enkelt ska kunna se när ett inlägg är reklam och när det är något som personen berättar om eller visar upp som privatperson, utan att ha fått betalt. Det ska vara tydligt både för företag och följare vad som gäller, säger Gunnar Wikström, processråd vid Konsumentombudsmannen i ett pressmeddelande.

Kenza Zouten håller inte med KO och skriver på sin blogg:

– Jag håller inte med KO eftersom inläggen föll utanför mitt samarbete med Chimi Eyewear, de gjordes av helt fri vilja utan ett kommersiellt syfte bakom. Jag bar solglasögonen på bilderna för att jag genuint tyckte om dem och inte för att det fanns en överenskommelse bakom. Inläggen som jag fått betalt för och som står med i vår överenskommelse kring vårt samarbete har jag självklart reklammarkerat.

Läs mer: https://www.konsumentverket.se/aktuella-konsumentproblem/nyheter-och-pressmeddelanden/pressmeddelanden/2019/ko-stammer-kenza/