Hälsoappen Lifesum är en av Sveriges bästa appar som hjälper dig att göra bättre val, men ändå tillåter att unna dig ett par glas vin eller en chokladkaka till helgen.

Det är ingen slump att den svenska appen Lifesum blev särskild utvald av Apple när Apple Watch skulle lanseras. Trots att jag saknar en Apple Watch är Lifesum är den app som förändrat mitt liv mest det senaste året.

Jag testade Lifesum första gången för drygt ett år sedan utan att jag gav den en riktigt chans – det kändes allt för jobbigt att skriva in allt man åt. Men när jag stod inför valet att börja fasta med den plågsamma 5:2 metoden för att nå idealvikten kändes Lifesum som ett mer lockande alternativ. Nu loggar jag allt jag äter och alla motion med Lifesums betalapp. När andra dragit på sig ett extra kilo över julhelgen har jag gått ner 1,5 kilo trots att jag ätit gott, men med måtta, samt druckit både vin och öl mellan varven.

Du fyller i din vikt och viktmål samt om du vill följa någon särskild diet eller äta som vanligt. Sedan loggar du allt du äter och dricker under dagarna. Har du en standardfrukost kan du lägga in den i appen för att enkelt kunna tracka dina matvanor. De flesta rätter eller livsmedel jag ätit har redan funnits i appen, vilket gör det enkelt att lägga in en måltid. Det går att scanna streckkoder för att hitta rätt livsmedel.

Det går att synka Lifesum med motionsappar som Runkeeper, vilket gör att du kan äta mer när du motionerar. Under julhelgen blev det många långa promenader för att hålla mig på rätt sida om kalorigränsen.

Resultatet i praktiken av att använda Lifesum är att jag undviker eller tar små portioner av väldigt kaloririka livsmedel som pasta och bröd. Jag har också sparat kaloriutrymme när jag vet att det blir några öl till kvällen. Lifesum bjuder också på lättlagade hälsosamma matrecept. Särskilt deras efterrätter gillar jag.

Problemet med de flesta dieter är att ingen i längden orkar följa dem, men det känns som Lifesum går att ha med sig hela livet.