Fler och fler företag upptäcker internetmarknadsföring, men ytterst få utnyttjar nätets möjligheter fullt ut. Många köper internetreklam på samma sätt som de köper offlinereklam – i blindo utan att egentligen mäta effekt och avslut. Annonsköparna har en budget som ska spenderas och sedan hoppas de på det bästa.

Den främsta fördelen med internet är just mätbarheten. Det går att mäta allt: från vilka som besöker din sajt, varifrån de kommer och om de kommer till avslut. I nyhetsbreven går det till och med att bryta ner informationen på individnivå.

Steg ett är att bli vän med ditt statistikprogram. Om du ansvarar för en större sajt ska du nog överväga att skaffa ett kommersiellt statistikprogram som ofta är enklare att hantera.

Nästa steg är att faktiskt använda dig av programmet och optimera din sajt efter resultaten. Till vilka sidor kommer besökaren? Var tappar du besökaren? På vilka sökord får du besökare? Vilka besöker din sajt?

Nästa steg är följa annonskampanjer via särskilda trackingprogram eller via annonsnätverkens egna mätverktyg.

När du mäter allt och utvärderar allt så kommer din marknadsföring mer bli ett sätt att tjäna mer pengar än ett nödvändigt ont.