Det verkar gå trögt för den intelligenta assistenten Google Home i Sverige. De flesta svenskar är helt ointresserade av att köpa en Google Home eller en Amazon Echo, enligt rapporten E-barometern 2018.

I en låda under mitt skrivbord ligger en Google Home slarvig nedslängd. Jag har inte brytt mig om att plocka upp den intelligenta högtalaren sedan jag bytte kontor för en månad sedan. Faktum är att jag knappt använde den innan flytten heller. Och jag vill inte ha ett lyssnande öra i mitt hem.

75 procent av Sveriges e-handelskonsumenter är inte intresserade av att köpa en digital assistent i form av en Google Home eller Amazon Echo, enligt årsrapporten E-barometern 2018 som släpptes för några veckor sedan.

Succén i USA med både Amazon Echo och Google Home har inte upprepats i Sverige sedan lanseringen av Google Home i september förra året. Google räknade med att sälja 500 000 intelligenta högtalare i Sverige, enligt uppgifter i Breakit. Men mycket tyder på att det går trögt och få svenska företag har byggt förmågor till Google Assistent.

Kontrasten mot USA är slående där 50 procent av hushållen kommer att äga en intelligent assistent inom tre år, enligt Jupiter Reseach. Men i USA driver både Amazon och Google på utvecklingen med sina Amazon Echo respektive Google Home. I Sverige satsar än så länge bara Google på smarta högtalare.

Lanseringen av Google Home på svenska kom lite för nära alla skandaler om hur plattformarna Facebook och Google missbrukar användarnas data. Vi är beredd att dela med oss av det mesta på plattformar som Facebook och Google via mus och pekskärm eftersom vi inte ser vidden av hur varje klick och like från oss bygger en detaljerad profil av oss hos plattformarna. Men att ställa ett lyssnande öra i vardagsrummet, sovrummet eller köket är en gräns som inte alla är beredd att korsa.

Tillbaka till min egen sorgligt undanstoppade Google Home. Jag använde den mest för att spela låtar från Spotify, men ljudet suger verkligen. Min flera år gamla Sonos-högtalare, som inte är röststyrd, har otroligt mycket bättre ljud och den går att styra direkt via Spotify. appen. Och jag slipper nojan över att vara avlyssnad.

Ska Google Home stå i var mans hem inom de närmaste åren krävs det nog att förmågorna gör skillnad i användarnas vardag. Spela musik, som är det populäraste användarområdet för intelligent högtalare, går att göra utan Google Home.