Sveriges framgångar på tech-scenen blir obegripliga, om man tror att Sverige är Landet Lagom. Sanningen är att vi är lika extrema som Saudiarabien, fast på andra sidan skalan.

Det finns minst tio aktuella böcker på engelska om begreppet Lagom, som är ett försök att sammanfatta den svenska kulturen i ett ord. Svensk Ordbok ger definitionen: i lämplig omfattning, varken för mycket eller för litet. Och ordet lagom bär med sig både den svenska traditionen för konsensus och jantelagen.

Trots ordet lagom, brukar Sverige tillsammans med de nordiska länderna, ranka högt i olika topplistor om teknik och levnadsstandard. Trots att vi är en liten nation i den yttersta Norden, har vi skapat internationella varumärken som Spotify, Pirate Bay, IKEA, H&M, Abba och Volvo. Med tanke på att 25 000 människor svalt ihjäl i Sverige för 150 år sedan, är det en otrolig resa.

Men Sverige var extremt innan begreppet Sverige fanns. Vikingarna reste ända bort till Kaspiska havet och Kanada. Under 1600-talet lyckades Sverige upprätthålla en stormakt, med en befolkning på runt 1 miljon invånare.

I studien the World Value Survey, är Sverige det mest sekulariserade och mest toleranta samhället i världen. Vi balanserar i utkanten av värderingskartan, längst upp längst till höger. Sverige har till och med lagt lite avstånd mellan sig och grannländerna Danmark och Norge, som är de nationer som ligger närmast på värderingskartan.

Vår starka tro på rationalitet och jämlikhet har gjort det möjligt att skapa teknikunder i konkurrens med betydligt större länder. Våra platta organisationer är en plats för kreativitet och effektivitet.

Vår öppenhet mot andra kulturer och nationer, har dessutom varit en förutsättning för att kunna handla med hela världen. Och ta intryck av hela världen.

Det är här jag tror vi hittar en viktig delförklaring att vi skapar mångmiljardföretag inom tech, i nästa lika stor utsträckning som Silicon Valley i förhålllande till befolkningen. Och att vi kan rada upp världsartister, trots att talangpoolen bara består av 10 miljoner människor.

Så att sätta etiketten lagom på Sverige, är nog den största lögnen vi lyckats sälja in i världen – men den har tjänat oss väl. Ingen gillar ju en extremist.