Google har avslöjat att en hemsidas position i det vanliga sökresultatet har fått en större betydelse för att även ranka i det lokala sökresultatet.

När Google uppfattar en sökning som lokal presenteras en box med lokala träffar över de vanliga organiska resultatet som hämtar sin information från Googles My Business-sidor tillsammans med kartor.

Google har uppdaterat sin guide för lokalt sök och i den senaste versionen läggs en större vikt på rankingen i det traditionella sökresultatet än tidigare vid sökningar som uppfattas som lokala.

Google lyfter fram att din position i sökresultaten är en faktor: ”SEO best practice påverkar också det lokala söket.”

Det är fortfarande viktigast att ha en väl uppdaterad My Business-sida hos Google: att ha fyllt i adress, telefonnummer och vilken kategori företaget tillhör. Men vid sidan om relevans och geografisk närhet lyfts nu även begreppet ”prominens” fram.

”Prominens refererar till hur välkänt ett företag är. Vissa platser är mer prominenta i offline-världen och detta ska påverka rankingen i det lokala söket. Exempelvis kommer kända museum, hotell och affärer, som är välkända för många människor, att ranka bra i det lokala söker.”

Vid sidan om detta baseras prominens också på den information som Google har om företaget i form av länkar, artiklar och online-kataloger – klassiska rankingfaktorer för det vanliga sökresultatet. Google räknar också in betyg från olika betygsajter.

Sist men inte minst betonas vikten av bra SEO best practice. Med andra ord kommer en webbplats ranking i det organiska sökresultatet även påverka dess ranking i det lokala söket.