Antalet hackade sajter i världen har ökat med 32 procent 2016 i jämförelse med året innan, enligt Google Search Console.

­– Vi förväntar oss inte att trenden kommer att sakta ner. Samtidigt som hackarna blir mer aggressiva blir fler och fler sajter föråldrade, vilket hackarna kan utnyttja, skriver Wafa Alnasayan på Google Webmaster blog.

Om du har anslutit din sajt till Google Search Console, så varnar Google dig om din sajt blir hackad. Och hela 84 procent av de varnade sajtägarna som ansöker om att få med sin sajt i sökindexet igen, har lyckats rensa sina sajter från hackarnas spam.

Problemet är att 61 procent av de sajter som Google identifierar som hackade inte går att varna eftersom de inte är anslutna till Google Search Console.

Ett hack är att hackarna fyller sajter med obegripliga meningar och länkade nyckelord riktade mot sajter som hackarna vill lyfta i sökresultatet. Hackarna kan också skapa nya undersidor som också fylls av obegripliga meningar och länkade nyckelord.

Viktigaste åtgärden för att förhindra att sajten blir hackad är att hålla publiceringsverktyget som exempelvis WordPress uppdaterat. Använd inte heller för enkla lösenord.

Det är också viktigt att administratören håller en hög säkerhetsnivå på sin egen dator. Om webbredaktörens dator är infekterad med trojaner kan hackarna enkelt få tillgång till sajtens inlogg.

Läs mer: https://webmasters.googleblog.com/2017/03/nohacked-year-in-review.html