Google har pratat om lokalt sök i åratal. ”All business is local” har ekat i Googleplex I Palo Alto. Och de senaste åren har vi sett hur sajter kopplade till Google Maps har blandats in i det vanliga sökresultatet vid vissa sökningar. Nu lanseras Google Place Search och lokala företag blir ännu mer framträdande vid sökningar som Google uppfattar som lokala. Vid många sökningar blir det lokala sökresultatet det primära.

Google Place Search gör att webbsajter som är kopplade till en geografisk plats får en mer framträdande roll i sökresultatet. Webben kopplas ihop med fysiska adresser och lokala företag kommer att kunna konkurrera om uppmärksamheten med multinationella företag. Jag tror att många sajter kommer att känna av trafiktapp eller trafikökningar när Google Place Search rullas ut.

Googles allt vassare lokalsök kommer att på allvar utmana våra lokala sökaktörer Eniro och Hitta. De måste tillför mer funktioner och information för att kunna fortsätta att konkurrera med sökjätten Google.
Som sajtägare är det nu nödvändigt att du registrerar dig hos Google Places för att ta del av all ny lokal söktrafik. Det tar en halvtimme och är gratis.

www.google.com/local/add/

Google Place Search är startskottet för en lokal sökannonsmarknad som idag inte riktigt existerar utanför Blocket i Sverige. En annonsmarknad som kan döda Gula sidorna och ytterligare ta annonspengar från lokaltidningarna.