De kriminella har följt med konsumenterna ut på nätet. Trots att vi idag hanterar alla våra pengar via nätet, låter många bekvämlighet gå för trygghet på nätet. Och myndigheterna lämnar oss i sticket.

Jag misstänker att det gått de flesta förbi att det var lösenordsbytardagen i söndags. Men jag vill ändå använda dagen för att försöka få mer fokus på nätsäkerheten. Det verkar som det är upp till individerna att freda sig när politikerna och bankerna lämnar walkover till de kriminella.

Trots att kriminaliteten ökar på nätet hör jag inga krav på fler nätpoliser eller nationella initiativ för att öka säkerheten på nätet. Jag ser inte heller några utbildningsåtgärder för att få medborgarna att förstå riskerna i det digitala samhället.

Bedrägeribrotten har fördubblats det senaste decenniet till 209 000 anmälda bedrägerier under 2017, enligt Brottsförebyggande rådet. I princip handlar hela ökningen om dator- och internetrelaterade bedrägerier. 4,3 procent av svenskarna utsattes för bedrägerier år 2016, enligt Nationella trygghetsundersökningen. Samtidigt har Stockholmspolisen slutat att utreda bedrägerier som är värda mindre en 5 000 kronor. Det innebär att mindre bedrägerier i princip är avkriminaliserade.

Politikerna verkar inte bry sig om nätet utanför sin egen osunda twitterbubbla, där allas krig mot alla verkar råda. Jag tror att vi inte hör om några politiska initiativ kring nätbedrägerierna för brotten är så anonyma och de drabbade lämnas med dumstruten. Bankerna tjänar enorma belopp på kreditkortsavgifter, så de accepterar ett visst svinn i form av bedrägerier. Bankerna har inget intresse av att sprida bilden av nätet som kriminellt och farligt.

Eftersom politikerna och myndigheterna verkar lämna oss i sticket måste vi skydda oss själva. De värsta dumheterna som att ha samma enkla lösenord på alla nättjänster måste bara upphöra. Visste du att det två vanligaste lösenorden är 123456 och password. Själv försöker jag byta lösenord ibland. Tricket är att välja ett lösenord som är omöjligt att komma ihåg, inte skriva ned det och istället spara lösenordet i webbläsaren.

Tro aldrig på någon som ringer upp dig och vill att du loggar in på banken. Utnyttja tvåstegs autentisering, som vanligen innebär att du måste skriva in en kod du får via sms, där det finns. Använd aldrig öppna nätverk utan att ha VPN-appar installerad på din dator eller mobil.

Nätsäkerhet är viktigt – vägra göda kriminella. Och det är dags att ställa krav på politiska initiativ för att freda nätet.