För några veckor sedan försvann lösenordet till min dator helt ur mitt medvetande.

Trots att jag använt lösenordet en längre tid så var det bara borta. Paniken låg på lut när jag ringde Microsofts support. Det betryggande svaret från supporten var att det bara var att installera om hela datorn.

Tack och lov återvände lösenordet på samma sätt som det försvann. Helt plötsligt skrev jag in rätt lösenord. Senare hittade jag lösenordet uppskrivet på en skrynklig lapp i en byrålåda.

Jag vet att många använder sin hund eller barns namn som lösenord. Tv-profilen Robert Aschberg använde lösenordet ”kuken” läste jag i ett porträtt om mannen som tog pruttmästare och nudister till bästa sändningstid.

Själv har jag skrivit ett par artiklar för många om hackare och annat hemskt på nätet och använder därför lösenord som innehåller versaler, gemener, siffror och specialtecken.
Rådet måste tyvärr vara att man ska välja ett lösenord av typen rt#67LKp23J, men skriv för guds upp det någonstans.

Sedan finns det faktiskt gratis verktyg som Petter Nordahl-Hagens Offline NT Password & Registry Editor som enligt mer tekniskt bevandrade vänner ska fungera utmärkt.

http://pogostick.net/~pnh/ntpasswd/

Skriv nu ner alla lösenord innan ni åker på semester och lägg lappen på ett säkert ställe. På så sätt slipper du tillbringa din första arbetsdag i strid med it-avdelningen.