Julhandeln blir allt mer digital, enligt en prognos från PostNord. Mer än var tredje julklapp (36 procent) kommer att inhandlas via internet i år. Det framgår av PostNords julprognos, baserad på kommande E-barometern för Q3 2018. Nätjulhandeln kommer att omsätta åtta miljarder kronor – 15 procent mer än förra året.

55 procent anger att de kommer att e-handla julklappar och bland 30–49-åringarna tänker nästan 8 av 10 köpa en del av sina julklappar på nätet. I samma åldersgrupp uppger hälften att de kommer att göra mer än hälften av julklappsinköpen online, och nästan var tionde kommer att handla samtliga sina julklappar online. Böcker är den givna julklappen, följt av kläder och leksaker

– ­Julshoppingen flyttar allt mer ut på nätet. E-handelns största fördelar blir ännu tydligare under julhandeln – ett större utbud än i butik och bekvämligheten i att kunna handla när och var man vill, säger Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på PostNord Sverige.

Julhandeln på nätet kommer att fortsätta att öka och det kommer att bli ett högt tryck för många under denna period.

– Julen är oerhört intensiv, inte bara för konsumenter och detaljister, utan även för oss distributörer. Antalet e-handlade paket kommer att vara betydligt fler jämfört med förra årets julhandel. Och givetvis vill vi få ut alla paket och julklappar så snabbt och smidigt som möjligt ut till konsumenterna och butikerna och har därför stärkt upp rejält för den här perioden, säger Carin Blom.

Läs mer: https://www.postnord.com/sv/media/pressmeddelanden/postnord-sverige/2018/julhandeln-pa-natet-mot-nya-hojder-mer-an-var-tredje-julklapp-kommer-att-kopas-online/