Microsoft köper yrkescommunityn LinkedIn för 217 miljarder kronor. Det är Microsofts största företagsköp någonsin.

LinkedIn blir den senaste strategiska pusselbiten i Microsofts strävan att bygga in sitt gamla Officepaket i molnet. Microsoft kanske missade betydelsen av online-tjänster för ett decennium sedan, men kompenserar sina misstag med hjälp av sin ansenliga kassa. Microsoft har trots Google och molnet, aldrig slutat att tjäna stora pengar.

LinkedIn med sina 400 miljoner användare kommer att fortsätta som ett eget bolag, men blir en del av Microsofts växande molntjänster för företag. LinkedIn kommer att behålla sitt unika varumärke, kultur och kommer drivas som fristående dotterbolag, enligt Microsofts vd Satya Nadella att

– Teamet bakom LinkedIn har tagit fram en fantastisk affär fokuserad på att koppla ihop yrkesutövare i hela världen. Tillsammans kan vi öka tillväxten för LinkedIn, så väl som Microsoft Office 365 och Dynamics, i arbetet med att stärka varje person och organisation på planeten, säger Satya Nadella.

Microsoft kommer att betala 50 procent mer för LinkedIns aktier än vad de handlades för på börsen i fredags och kommer att utfärda skuldobligationer för finansiera köpet. Microsoft har köpt flera stora bolag senaste åren som Nokia, Skype och Mojang.

Läs mer: www.wsj.com